ALOES

Na świecie występuje ponad 350 gatunków aloesu, ale w kosmetyce największe znaczenie ma aloes drzewiasty, rosnący na terenach piaszczystych i kamienistych Afryki południowej.

Aloes zawiera wiele bogatych składników aktywnych. Obecne w nim witaminy A, C i E pełnią funkcję antyoksydacyjną, wymiatającą wolne rodniki, a chrom, magnez, potas i wapń zapewniają prawidłowe przemiany biochemiczne na różnych etapach szlaków metabolicznych.

Występowanie steroli roślinnych takich jak lupeol i beta-sitosterol zapewnia właściwości przeciwzapalne i antybakteryjne, które umożliwiają zastosowanie wyciągu z aloesu w preparatach przeznaczonych do cery trądzikowej.

Coraz częściej możemy również znaleźć aloes w kosmetykach z serii anti-aging (przeciwstarzeniowych). Obecne w aloesie składniki stymulują aktywność fibroblastów, komórek produkujących kolagen i elastynę. Dzięki temu skóra staje się bardziej napięta.

Nie można również zapominać o nadzwyczajnych właściwościach nawilżających aloesu, które znajdują szerokie zainteresowanie wśród kobiet z cerą suchą i dojrzałą.

<<< WRÓĆ DO SPISU TREŚCI

  • facebook
  • googleplus1
  • twitter
  • pinterest
Teilen Sie Ihre Kommentare mit anderen
Diese Seite nutzt Cookies für verschiedene Dienstleistungen. Die Richtlinien zur Verwendung von Cookies werden hierbei eingehalten. Sie können die Bedingungen für die Speicherung sowie den Zugriff auf die Cookie-Dateien in Ihrem Web-Browser festlegen.
Schließen
pixel