BAWEŁNA

Bawełna jest rośliną znaną ze swych właściwości włóknodajnych. Powszechnie wytwarzane są z niej ubrania i materiały opatrunkowe. Niewiele osób zdaje sobie jednak sprawę z wybitnych właściwości wzmacniających i regenerujących nasion bawełny. Własności te zostały wykorzystane w przemyśle kosmetycznym.

Ekstrakt bawełniany zawiera wysokie stężenia nienasyconych kwasów tłuszczowych, których suplementacja jest wręcz niezbędna do prawidłowego funkcjonowania skóry. Kwasy tłuszczowe zapewniają jej prawidłowe nawilżenie i ujędrnienie. Wpływają także na regulowanie składu sebum, naturalnego ludzkiego emolientu. Ich niedobór powoduje zgęstnienie łoju i zatkanie gruczołów łojowych, objawiające się trądzikiem i zmianami ropnymi w obrębie mieszków włosowych. Ostatecznie bawełna opóźnia procesy starzenia i pozwala cieszyć się uczuciem gładkości i świeżości przez długi czas.

Ekstrakt z nasion bawełny znalazł również zastosowanie w produkcji kosmetyków do pielęgnacji włosów. Silne właściwości regenerujące i wzmacniające gwarantują nawilżenie włosa od nasady aż po same końce. Stają się silne, mniej łamliwe i pełne blasku.

<<< WRÓĆ DO SPISU TREŚCI

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Mają Państwo możliwość samodzielnej zmiany ustawień dotyczących cookies w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli nie wyrażają Państwo zgody, prosimy o zmianę ustawień w przeglądarce lub opuszczenie serwisu. Dalsze korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies w przeglądarce oznacza akceptację plików cookies, co będzie skutkowało zapisywaniem ich na Państwa urządzeniach. Wykorzystanie ich pozwala nam zapewnić Państwu maksymalną wygodę przy korzystaniu z naszych serwisów.
AKCEPTUJĘ
pixel