BIOTYNA

Biotyna jest przedstawicielką witamin z grupy B, często zwaną witaminą H lub witaminą piękna. Jej prawidłowe stężenie w organizmie determinuje zdrowy wygląd skóry i jej przydatków, włosów i paznokci. Dzieje się to za sprawą cząsteczek siarki wchodzących w skład witaminy, która reguluje aktywność gruczołów łojowych i potowych. Niedobory witaminowe są coraz powszechniejszym zjawiskiem w dobie powszechnie chemicznie przetwarzanej żywności, nadużywania alkoholu oraz stosowania doustnej antykoncepcji hormonalnej i hormonalnej terapii zastępczej.

Z tego względu biotyna znalazła szerokie zastosowanie w kosmetyce. Aktywną postać witaminy H można znaleźć w szamponach i odżywkach do włosów stosowanych w przez osoby walczące z łysieniem plackowatym, łupieżem i łojotokowym zapaleniem skóry. Jest też składnikiem najskuteczniejszych preparatów dla łamliwych i rozdwajających się paznokci.

Ze względu na podobną budowę chemiczną do cząsteczki mocznika obserwuje się zbliżone właściwości nawilżające. Fakt ten sprawił, że witamina H jest coraz częstszym składnikiem kremów i balsamów przeznaczonych dla cery suchej i przedwcześnie starzejącej się.

<<< WRÓĆ DO SPISU TREŚCI

This page uses cookie files to provide its services in accordance to Cookies Usage Policy. You can determine conditions of storing or access to cookie files in your web browser.
Close
pixel