IMBIR

Medycyna chińska od przeszło 2500 lat zaleca imbir w leczeniu wielu schorzeń. Działanie żółciopędne i przeciwwymiotne wykorzystywane są po dzień dzisiejszy. Olejki eteryczne imbiru, które odpowiedzialne są za rozmaite właściwości imbiru stanowią niecałe 5% suszonych kłączy rośliny i są one odpowiedzialne za jego charakterystyczny, ostry, palący smak i lekko cytrynowy zapach.

Imbir jest kłączem silnie rozgrzewającym i wzmacniającym krążenie krwi. Właściwości te szybko zostały wykorzystane w kosmetyce, zwłaszcza w produktach z serii antycellulitowej i modelująco-wyszczuplającej.

Regularne stosowanie kremów na bazie imbiru wygładza skórę i ujędrnia ją. Skóra staje się przyjemnie miękka i delikatna. Zwiększenie mikrokrążenia krwi znajduje także pozytywne odbicie w poprawie struktury włosa. Włosy stają się gęstsze, zdrowe i pełne blasku.

Wymieniając liczne zalety olejku imbirowego nie można zapomnieć o udowodnionym działaniu antyseptycznym. Ma silne działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze. Substancje czynne imbiru, zingiberen i zingiberol wnikają w głąb gruczołów łojowych i potowych odkażając je od środka.

<<< WRÓĆ DO SPISU TREŚCI

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Mają Państwo możliwość samodzielnej zmiany ustawień dotyczących cookies w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli nie wyrażają Państwo zgody, prosimy o zmianę ustawień w przeglądarce lub opuszczenie serwisu. Dalsze korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies w przeglądarce oznacza akceptację plików cookies, co będzie skutkowało zapisywaniem ich na Państwa urządzeniach. Wykorzystanie ich pozwala nam zapewnić Państwu maksymalną wygodę przy korzystaniu z naszych serwisów.
AKCEPTUJĘ
pixel