KAOLIN

Kaolin (glinka porcelanowa) to skała osadowa wydobywana głównie w Chinach, Rosji, a także i Polsce, o nieswoistej, tłustej konsystencji. Swoją zwyczajową nazwę zawdzięcza prawdopodobnemu miejscu pierwszego jej wydobycia. Surowiec ten znajduje szerokie zastosowanie w przemyśle kosmetycznym oraz lecznictwie, ze względu na znaczne zawartości mikroelementów oraz soli mineralnych.

Kaolin stosowany jest przede wszystkim jako wypełniacz kosmetyków. Ceniony jest szczególnie z uwagi na swoje naturalne pochodzenie oraz bogactwo składników odżywczych, pielęgnujących należycie skórę.

Kaolin jest świetnym regulatorem wydzielania łoju, co czyni go znakomitym środkiem do pielęgnacji cery tłustej oraz mieszanej ze skłonnością do przetłuszczania. Skutecznie chroni przy tym skórę przed efektami podrażnień, przyspieszając gojenie oraz działając łagodząco. Konsystencja kaolinu ułatwia rozprowadzanie kosmetyków na powierzchni skóry, dzięki jego dobrej smarowności. Wysoka zawartość glinu działa ściągająco na pory, jednocześnie dogłębnie odżywiając, regenerując i wygładzając skórę. Przydaje jej przy tym pięknego wyglądu i naturalnej witalności.

<<< WRÓĆ DO SPISU TREŚCI

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Mają Państwo możliwość samodzielnej zmiany ustawień dotyczących cookies w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli nie wyrażają Państwo zgody, prosimy o zmianę ustawień w przeglądarce lub opuszczenie serwisu. Dalsze korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies w przeglądarce oznacza akceptację plików cookies, co będzie skutkowało zapisywaniem ich na Państwa urządzeniach. Wykorzystanie ich pozwala nam zapewnić Państwu maksymalną wygodę przy korzystaniu z naszych serwisów.
AKCEPTUJĘ
pixel