MASŁO KAKAOWE
Masło kakaowe jest jednym z najbardziej wartościowych tłuszczów naturalnych. Otrzymywane jest z owoców kakaowca pochodzących z Wybrzeża Kości Słoniowej, Ghany, Ekwadoru i innych plantacji drzew Theobroma cacao.
Masło kakaowe ma konsystencję tradycyjnego masła, z charakterystyczną kruchością w zimnych temperaturach i płynnością powyżej 35 stopni Celsjusza. Przy swojej jasnożółtej barwie cechuje się charakterystycznym zapachem kakao i delikatnym smakiem. Zawiera przy tym wysokie stężenie wolnych kwasów tłuszczowych takich jak kwas palmitynowy, kwas stearynowy, kwas linolowy oraz steroli roślinnych. Skład ten sprawia, że mało kakowe jest biozgodne z skórą człowieka. Oznacza to, że wyżej wymienione związki ulegają szybkiemu wchłonięciu i wbudowaniu w strukturę naskórka. Skóra staje się przy tym odpowiednio nawilżona i natłuszczona.
Masło kakaowe znalazło zastosowanie w wielu produktach kosmetycznych. Najczęściej jednak spotkać je można w płynach do kąpieli i balsamach do ciała w towarzystwie lanoliny, która dodatkowo ułatwia przenikanie w głąb skóry. Na koniec warto podkreślić znaczenia zapachu czekolady w poprawianiu nastroju, która potrafi wprowadzić w przyjemny stan ukojenia.
<<< WRÓĆ DO SPISU TREŚCI