NIEPOKALANEK PIEPRZOWY

Niepokalanek pieprzowy (Vitex agnus-castus) należy do rodziny jasnotowatych. Występuje naturalnie w basenie Morza Śródziemnego, w północnej Afryce, zachodniej i środkowej Azji oraz wschodniej i południowej Europie. Kwitnie od lipca do sierpnia na jasnoróżowo lub różowo-czerwono. Niepokalanek pieprzowy swoją nazwę zyskał dzięki swoim owocom, które wysuszone do złudzenia przypominają ziarna czerwonego pieprzu i całkiem udanie imitują jego smak.

Niepokalanek pieprzowy jest nie tylko urokliwym krzewem ozdobnym, ale i wspaniałym surowcem w przemyśle farmaceutycznym. W kosmetyce niepokalanek jest stosowany w preparatach zapobiegającym niedoskonałościom skóry, w produktach przeznaczonych do pielęgnacji cery tłustej, ze skłonnością do wyprysków i trądziku. Ekstrakt z niepokalanka pieprzowego normalizuje czynności gruczołów łojowych, redukuje stany zapalne skóry, a także jest doskonałym źródłem antyoksydantów zwalczających wolne rodniki, dzięki czemu działa przeciwstarzeniowo.

Jego działanie stymulujące pracę przysadki mózgowej zostało wykorzystane w leczeniu wielu zaburzeń hormonalnych objawiających się zespołem napięcia przedmiesiączkowego. Zauważono, że kobiety regularnie pijące napar z niepokalanka pieprzowego nie mają problemów z cerą w dniach poprzedzających wystąpienie miesiączki. Tym chętniej stosują go panie z zaburzeniami hormonalnymi wynikającymi z braku równowagi pomiędzy estrogenami a progesteronem.

<<< WRÓĆ DO SPISU TREŚCI

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
AKCEPTUJĘ
pixel