OLEJEK JOJOBA

Olejek jojoba pozyskuje się poprzez tłoczenie na zimno ziaren jojoby. Ta interesująca roślina pochodząca z Ameryki Środkowej zyskała ogromną popularność jako składnik licznych kosmetyków do pielęgnacji skóry i włosów. Olej jojoba jest ekstraktem ziaren tej rośliny i tym samym esencją wszystkich dobroczynnych jej właściwości. Nazwa substancji jest zwyczajowa i raczej nieścisła, ponieważ olej jojoba jest w istocie woskiem o płynnej, zbliżonej do oleistej, konsystencji. Cechuje go złocisty kolor i bardzo przyjemny, delikatny zapach, chętnie stosowany także i w aromaterapii.

Zasadniczą właściwością wosku jojoba, zwanego też popularnie olejem, jest zdolność do regeneracji naturalnej, lipidowej struktury ochronnej skóry, co jest możliwe dzięki zbliżonym do budującego ją sebum, właściwościom chemicznym.

Olej jojoba jest surowcem bogatym w znaczne pokłady witaminy E. Podstawową funkcją tego składnika w zastosowaniach kosmetycznych jest zwalczanie wolnych rodników odpowiedzialnych za niszczenie struktury antyoksydacyjnej na powierzchni skóry. Przeciwutleniacze pomagają więc zahamować występowanie procesów starzenia się skóry oraz rozwój już istniejących oznak, jak zmarszczki czy zwiotczenia, zapewniając przy tym skórze optymalne nawilżenie oraz miękkość, gładkość i zdrowy wygląd.

<<< WRÓĆ DO SPISU TREŚCI

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Mają Państwo możliwość samodzielnej zmiany ustawień dotyczących cookies w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli nie wyrażają Państwo zgody, prosimy o zmianę ustawień w przeglądarce lub opuszczenie serwisu. Dalsze korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies w przeglądarce oznacza akceptację plików cookies, co będzie skutkowało zapisywaniem ich na Państwa urządzeniach. Wykorzystanie ich pozwala nam zapewnić Państwu maksymalną wygodę przy korzystaniu z naszych serwisów.
AKCEPTUJĘ
pixel