OLEJEK RYCYNOWY

Olejek rycynowy jest powszechnie dostępną substancją, wytwarzaną z tłoczonych na zimno, a następnie wygotowywanych nasion tropikalnego drzewa rycynowego. Większości olejek rycynowy kojarzy się z działaniem przeczyszczającym, której właściwości wykorzystywali poszukiwacze złota na pustyni w Namibii.

Po latach olejek rycynowy stał się równie popularny w przemyśle kosmetycznym, w którym wykorzystywane jest jego działanie natłuszczające. Zapobieganie utracie wilgotności naskórka sprawia, że skóra wygląda młodo i świeżo. Fakt iż, olejek rycynowy jest olejem roślinnym dającym największy odblask został wykorzystany przez producentów szminek i błyszczyków.

Olej z nasion rącznika pospolitego ma także zbawienne działanie na włosy, brwi i rzęsy. Odbudowuje bowiem strukturę włosa, zapobiegając ich wypadaniu, rozdwajaniu oraz wysuszaniu na skutek nieprawidłowej pielęgnacji. Przywraca im niezwykłą gęstość i naturalny blask.

Olejek rycynowy stosowany codziennie jako odżywka do brwi i rzęs, w krótkim czasie widocznie wzmacnia ich strukturę. Poza tym powoduje w naturalny sposób ich przyciemnienie. Pod wpływem olejku rzęsy i brwi zyskują blask, stają się bardziej miękkie oraz zauważalnie rzadziej wypadają.

Olejek świetnie sprawdzi się jako dodatek do kąpieli. Po wyjściu z wanny nie będzie już konieczności stosowania balsamu. Skóra stanie się idealnie gładka, jedwabista i nawilżona.

<<< WRÓĆ DO SPISU TREŚCI

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Mają Państwo możliwość samodzielnej zmiany ustawień dotyczących cookies w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli nie wyrażają Państwo zgody, prosimy o zmianę ustawień w przeglądarce lub opuszczenie serwisu. Dalsze korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies w przeglądarce oznacza akceptację plików cookies, co będzie skutkowało zapisywaniem ich na Państwa urządzeniach. Wykorzystanie ich pozwala nam zapewnić Państwu maksymalną wygodę przy korzystaniu z naszych serwisów.
AKCEPTUJĘ
pixel