OLEJEK Z MARCHWI

Marchew najczęściej kojarzona jest z jarzyną dodawaną do zupy czy surówki. Babcie zawsze powtarzają o zdrowotnym działaniu tego warzywa. Niewiele osób jest świadomych jej właściwości i innych zastosowań, w tym w kosmetyce.

Najczęściej obserwowany jest efekt brązujący, nadający skórze przyjemny ciepły odcień. Macerat z marchwi ma jednak wiele innych zalet. Niepodważalne właściwości przeciwzapalne zawartego beta-karotenu zwiększają odporność przeciw infekcjom, przyspieszają gojenie mikrouszkodzeń, a także łagodzą skutki poparzeń słonecznych.

Obecność witamin A i E gwarantuje właściwości antyoksydacyjne, niszczące wolne rodniki. Dodatkowo preparaty z marchwi mogą pochwalić się zwiększaniem uwodnienia komórek i zniesieniem nieprzyjemnego uczucia szorstkości. Właściwości napinające zapobiegają występowaniu zmarszczek i pogłębianiu już występujących. Liczne zalety sprawiły, że olej z marchwi stał się popularnym dodatkiem emulsji i olejków przeznaczonych do pielęgnacji skóry suchej, dojrzałej z tendencją do łuszczenia się. Coraz częściej stosowany jest w produkcji kremów ochronnych do opalania.

<<< WRÓĆ DO SPISU TREŚCI

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
AKCEPTUJĘ
pixel