OLEJEK Z WIESIOŁKA

Olej wiesiołkowy otrzymywany jest z mechanicznego tłoczenia na zimno nasion wiesiołka dwuletniego, rośliny sprowadzonej do Europy z Ameryki Północnej na początku XVII wieku.

Olej ma zabarwienie lekko żółtawe i charakterystyczny łagodny zapach. Bogaty jest w kwasy tłuszczowe wielonienasycone, w tym kwas linolowy i gamma-linolenowy oraz polifenole, które odpowiadają za odpowiednie nawilżenie skóry. Z tego względu preparaty z wiesiołka stosowane są preparatach przeznaczonych do skóry suchej i z tendencją do łuszczenia się. Wspomniany wyżej kwas gammalinolenowy jest prekursorem prostaglandyny 1, odpowiedzialnej za prawidłowy stan skóry. Z wiekiem, jego stężenie naturalnie maleje, a skóra staje się sucha, szorstka, zwiotczała.

Kosmetyki zawierające olej z wiesiołka odżywiają skórę, nawilżają ją i ujędrniają. Cera ulega odmłodzeniu. Ze względu na liczne właściwości regeneracyjne i wpływ na pracę gruczołów łojowych olej wiesiołkowy coraz częściej zalecany jest także przez dermatologów w leczeniu łojotokowego zapalenia skóry, łuszczycy, egzemy oraz niektórych form wyprysku.

<<< WRÓĆ DO SPISU TREŚCI

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Mają Państwo możliwość samodzielnej zmiany ustawień dotyczących cookies w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli nie wyrażają Państwo zgody, prosimy o zmianę ustawień w przeglądarce lub opuszczenie serwisu. Dalsze korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies w przeglądarce oznacza akceptację plików cookies, co będzie skutkowało zapisywaniem ich na Państwa urządzeniach. Wykorzystanie ich pozwala nam zapewnić Państwu maksymalną wygodę przy korzystaniu z naszych serwisów.
AKCEPTUJĘ
pixel