OWIES

Owies jest jednoroczną rośliną o mnogich zastosowaniach, dotychczas występując głównie w przemyśle spożywczym. Od dłuższego czasu jest jednak również cenionym surowcem kosmetycznym. Płatki owsiane zyskały uznanie nie tylko jako produkt dietetyczny, ale i znakomity materiał stosowany do okładów na cerę o działaniu wybitnie regenerującym.

Zawartość owsa w preparatach kosmetycznych zapewnia optymalne ściągnięcie i dość trwały efekt ujędrnienia wiotczejącej skóry. Stosowany na powieki, z powodzeniem umożliwia ich podniesienie, redukując oznaki starzenia się skóry.

Mechanizm ściągający działania owsa opiera polega na jego obkurczaniu wraz z jego wysychaniem. Ściśle przylegający do skóry owies naciąga ją, nadając jej jednocześnie efekt wyjątkowej jędrności. Owies stosowany jest również jako uniwersalny składnik peelingów do ciała. Odpowiednio zmielony działa złuszczająco zapewniając skórze pożądaną gładkość i młody, świeży wygląd.

Wysoka zawartość substancji mineralnych w ziarnach owsa, ze szczególnym udziałem krzemionki, czyni z niego unikalny środek odżywczy i wzmacniający dla skóry, paznokci oraz włosów.

<<< WRÓĆ DO SPISU TREŚCI

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
AKCEPTUJĘ
pixel