PROWITAMINA B5

Prowitamina B5, czyli kwas pantotenowy jest uznanym składnikiem w pielęgnacji kosmetycznej skóry i włosów. Ponieważ prowitamina B5 w swej pierwotnej postaci cechuje się stosunkową nietrwałością, w przemyśle kosmetycznym stosowana jest jej pochodnia – pantenol, który po przeniknięciu do tkanek przekształca się ponownie w kwas pantotenowy.

Pantenol wykazuje działanie gojącym, łagodzi podrażnienia oraz znakomicie nawilża skórę. Pantenol nie wykazuje właściwości alergizujących. Przypadki uczulenia na tę substancję nie są dotąd znane. Witamina B5 łatwo wnika w głąb skóry, włosów i paznokci. Wydatnie zmniejsza utratę wody przez naskórek i nawilża skórę, nadając jej miękkość, elastyczność oraz pożądaną jędrność.

Dzięki zdolności stymulowania podziałów komórkowych, działa gojąco oraz regeneruje ubytki w tkance naskórka. Pantenol wspomaga proces gojenia ran oraz niweluje blizny. Dzięki działaniu rewitalizującemu dla bariery lipidowej naskórka, już po tygodniu stosowania skóra wykazuje lepsze nawilżenie, a nadmierne łuszczenie zostaje zupełnie zminimalizowane.

Pantenol jest środkiem zalecanym w leczeniu oparzeń posłonecznych oraz podrażnień po goleniu i depilacji. Neutralizuje zaczerwienienie oraz świąd lub pieczenie podrażnionego miejsca. Witamina B5 znana jest jako niezawodny środek do wzmocnienia włosa i pogrubienia jego włókna, nadając mu przy tym połysk oraz zapobiegając rozdwajaniu się końcówek.

<<< WRÓĆ DO SPISU TREŚCI

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
AKCEPTUJĘ
pixel