SKWALAN

Skwalan jest zredukowaną postacią skwalenu, substancji występującej naturalnie w dużym stężeniu w wątrobie rekinów i wielorybów. Składnik ten zapewnia im efektywne wykorzystanie tlenu w warunkach przydennych. Stosunkowo niedawno udowodniono, że skwalen jest związkiem chemicznym występującym w większości organizmów, w tym ludzkim i jest współodpowiedzialny za prawidłowe funkcjonowanie ustroju.

Skwalan czerpie z wszechstronnych, dobroczynnych zastosowań skwalenu, wykazując przy tym większą trwałość i stabilność fizyczną, która czyni go szczególnie przydatnym jako składnika kosmetyków. Skwalan to całkowicie niejadalny, bezbarwny i bezwonny olej. Znakomicie stymuluje przenikanie do głębszych warstw skóry i przyswajanie przez nie, maści leczniczych.

Skwalan wybitnie zmiękcza skórę, nadając jej przyjemną fakturę oraz elastyczność bez efektu nadmiernego przetłuszczenia. Pomaga również utrzymać prawidłowy poziom nawilżenia skóry, zapobiegając jej nadmiernemu złuszczaniu. Substancja ta jest również silnym antyoksydantem. Skutecznie zwalcza wolne rodniki, pomagając utrzymać świetną kondycję skóry oraz opóźnić efekty jej starzenia.

Dowiedziono też, że skwalan redukuje bądź usuwa widoczne blizny z powierzchni skóry. To samo działanie niweluje również zmarszczki i nieestetyczne bruzdy. Wreszcie, skwalan wytwarza na powierzchni skóry naturalny film ochronny pozwalając zachować ją od szkodliwych efektów promieniowania ultrafioletowego.

<<< WRÓĆ DO SPISU TREŚCI

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
AKCEPTUJĘ
pixel