STEWIA

Stewia to roślina pochodząca z Ameryki Południowej. Na świecie szczególnie ceniona jest jako naturalny zamiennik syntetycznych środków słodzących. Stewia zawiera znaczne ilości glikozydów, dzięki którym stewia jest wielokrotnie słodsza niż sacharyna.

W niektórych krajach, stanowi ona wręcz podstawę przemysłu cukierniczego. Jednak poza znakomitymi własnościami spożywczymi, stewia znajduje swoje zastosowanie w kosmetyce.

Stewia wykazuje właściwości bakteriobójcze i przeciwgrzybicze, co z powodzeniem może być stosowane w odkażaniu skóry oraz walce z uporczywym łupieżem. Udowodniono również, że roślina ta ma własności nawilżające, co pozwala zachować odpowiednią wilgotność skóry i tym samym jej zdrową strukturę, gładkość i atrakcyjny wygląd.

Stewia jest także przeciwutleniaczem. Jej stosowanie w środkach kosmetycznych zapewnia ochronę systemu antyoksydacyjnego skóry przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Pozwala to zredukować efekty starzenia się skóry – zminimalizować występowanie zmarszczek i zwiotczeń, a także nadać skórze optymalną jędrność i zdrowy, piękny wygląd.

<<< WRÓĆ DO SPISU TREŚCI

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
AKCEPTUJĘ
pixel