WAZELINA

Wazelina jest mieszaniną węglowodorów parafinowych. Podobnie jak oleje mineralne jest produktem ubocznym destylacji ropy naftowej (wazelina naturalna) lub jest uzyskiwana poprzez zmieszanie olejów mineralnych z cerezyną i petrolatum (wazelina sztuczna). Wazelina ma postać mazi barwy żółtej lub białej. Wazelinę białą otrzymuje się przez powtórne oczyszczenie wazeliny żółtej oraz jej wybielenie.

Wazelina jest substancją bezwonną i nierozpuszczalną w wodzie. Produkt ten z powodzeniem służy konserwowaniu galanterii skórzanej, metali, a także odznacza się wysoką smarownością, co wykorzystywane jest w licznych zastosowaniach technicznych. Wazelina wytwarza na pokrywanej przez nią powierzchni tzw. warstwę okluzyjną, która jest na tyle szczelna, że utrudnia odpływ wody z naskórka. Proces ten może w istocie przyspieszać regenerację skóry.

Mimo swojego uniwersalnego zastosowania, w tym w przemyśle kosmetycznym, stosowanie preparatów z zawartością wazeliny może pozostawiać przykre wrażenie ciężkości i lepkości na powierzchni skóry. Dzieje się tak, ponieważ wazelina jest odporna na wchłanianie.

Kosmetyki oferowane w ETERNEL - jako produkty naturalne - są przyjazne dla włosów i skóry, dostarczają jej cennych, naturalnych substancji często pochodzących z plantacji ekologicznych – wolnych od pestycydów i sztucznych nawozów.

<<< POWRÓT DO SPISU TREŚCI

Diese Seite nutzt Cookies für verschiedene Dienstleistungen. Die Richtlinien zur Verwendung von Cookies werden hierbei eingehalten. Sie können die Bedingungen für die Speicherung sowie den Zugriff auf die Cookie-Dateien in Ihrem Web-Browser festlegen.
Schließen
pixel