WOSK CARNAUBA

Wosk Carnauba jest naturalnym produktem otrzymywanym z powierzchni liści palmy brazylijskiej Copernica cerifera, rosnącej w północnej części Brazylii. W środowisku przybiera postać zielonoszarawych łusek.

Niezaprzeczalnie jest najtwardszym woskiem spotkanym w przyrodzie. Właściwość ta została wykorzystana w przemyśle spożywczym i kosmetycznym. Wosk Carnauba stanowiący najchętniej stosowany utwardzacz w produkcji naturalnych kosmetyków używany jest także w konserwacji dzieł sztuki a także produkcji żółtych żelkowych misiów i białej otoczki cukierków miętowych. W kosmetyce stanowią podstawowy środek nadający konsystencję kosmetyków typu „make–up”, takich jak szminki, sztyfty i fluidy.

Wosk Carnauba stosowany jest także w produkcji kremów, gdzie wykorzystuje się jego właściwości emoliencyjne. Pokrycie powierzchni skóry warstwą ochronną zapobiega utracie wody drogą transedermalną. Cera jest wówczas właściwie nawilżona, pełna blasku i świeżości.

<<< WRÓĆ DO SPISU TREŚCI

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
AKCEPTUJĘ
pixel